Applications of Ideal Gas Equation
1.)
  What pressure is exerted by 1.0 mole of an ideal gas contained in a 1.0 L vessel at 0.0 oC? 
                                                                                    (Answer:  22 atm)

 


2.)  What is the density of a sample of ammonia gas, NH3, if the pressure is 0.928 atm and the
      temperature is 63.0 oC?                                            (Answer:  0.572 g/L)

 

3.)  Calculate the molar mass of a gas if 4.5 L of the gas at 785 torr and 23.5 oC has a mass of 13.5
      grams.                                                                    (Answer:  71 g/mole)

 

4.)  0.453 moles of a gas confined to a 15.0 L container exerts a pressure of 1.24 atm on the walls of
      the container.  What is the temperature of the gas (in oC)?                   (Answer:  227 oC)

 

5.)  5.4 grams of carbon dioxide are confined to a 20.0 L container at a temperature of 32.5 oC.  What
      pressure does the gas exert?                                     (Answer:  0.15 atm)

 

6.)  2.125 grams of a gas in a 1.25 L container exert a pressure of 0.838 atm at 40.0 oC.  What is the
      molar mass of the gas?                                             (Answer:  52.1 g/mole)

 

7.)  To what temperature must 10.0 grams of ammonia gas (NH3) have to be heated in a 15.0 L
      container in order for it to exert a pressure of 3.50 atm?                      (Answer:  1090 K)

 

8.)  2.0 x 10-5 grams of hydrogen gas at 155 oC exert a pressure of 322.5 torr on the walls of a small
      cylindrical tube.  What is the volume of the tube?                                (Answer:  8.3 x 10-4 L)



Back to the Unit 10 Worksheets Page


Back to the Unit 10 Page


Back to the Main Page